Routebeschrijving ‘Het Raadsel van Rubens’

Op deze pagina vind je de stops terug van het stadsspel ‘Het Raadsel van Rubens’. Bij elke stop is er wat extra informatie, rechtstreekse links naar de musea of kerken en eventuele achtergrondinformatie.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 0 - Groenplaats

Groenplaats

De Groenplaats is één van de grootste pleinen van Antwerpen met het Rubensstandbeeld in het midden. Dominerend is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waar je 4 schilderijen van Rubens kan bewonderen.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 1 - Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt

Tijdens WOII vernietigde een V-bom vrijwel het hele plein, gelukkig werd het Museum Plantin-Moretus gespaard. Hier huisde de grootste drukkerij ter wereld. Het is nu Unesco-erfgoed.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 2 - Steenplein

Steenplein

Het Steenplein dankt zijn naam aan het naastgelegen gebouw, het Steen. Het is het oudste gebouw van Antwerpen, de oudste delen dateren van de dertiende eeuw.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 3 - Veemarkt

Veemarkt

Vanaf de veertiende eeuw werd op deze plaats een veemarkt gehouden. Toen hadden de dominicanen hier al hun klooster. De Sint-Pauluskerk die je nu ziet, is later gebouwd. Opmerkelijk zijn de Calvarieberg en de kunst in de kerk.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 4 - Hanzestedenplaats

Hanzesteden plaats

In de zestiende eeuw stond op deze plek het Hanzehuis, een groot kantoor en magazijn voor de Hanzelieden. In 1893 brandde het af. Meer dan 100 jaar later kwam hier het Museum aan de Stroom.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 5 - Mutsaardstraat

Mutsaardstraat

Deze straat kreeg de naam van de familie Mutsaert door wier eigendom de straat liep. Opvallend is de toegangspoort van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, of de Bourlapoort.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 6 - Keizerstraat

Keizerstraat

Ooit de straat van de ‘rich & famous’ van Antwerpen, nu in het midden van de studentenbuurt. Enkele huizen uit deze straat werden samengevoegd tot het museum Snijders&Rockoxhuis.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - stop 7 - Hendrik Conscienceplein

Hendrik Conscienceplein

Het meest barokke plein van Antwerpen met een beeld van Hendrik Conscience en fontein aan de ene kant en een kerk die ooit 43 schilderijen van Rubens in bezit had.

Antwerp City Games - Raadsel van Rubens - Rubenshuis

Rubenshuis

Rubens heeft het grootste deel van zijn leven in dit huis aan de Wapper gewoond. Als architectuurfan ontwierp hij zelf aanpassingen en toevoegingen aan het oudere gebouw.

Het Raadsel van Rubens

Heb je dit stadsspel nog niet in bezit, via de link hieronder vind je meer informatie en mogelijkheid tot aankoop van deze moderne speurtocht in Antwerpen.

Stadsspel 'Het Raadsel van Rubens' - Antwerp City Games