Routebeschrijving ‘Winters Antwerpen’

Op deze pagina vind je de stops terug van het digitale stadsspel ‘Winters Antwerpen’. Bij elke stop is er wat extra informatie, rechtstreekse links naar de musea of kerken en eventuele achtergrondinformatie via de blog.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 1 - Stadhuis en Brabo op de Grote Markt

Grote Markt

We starten op de Grote Markt voor het stadhuis, bij het standbeeld van Brabo.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 2 - Erfgoedbibliotheek

Hendrik Conscienceplein

Drie zijden van dit plein stonden vroeger in het teken van de jezuïeten. Het meest opvallende gebouw hier is de Sint-Carolus Borromeuskerk aan de oostkant. Aan de andere zijde bevindt zich de Erfgoedbibltioheek Hendrik Conscience met de Nottebohmzaal, een verborgen parel in de stad.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 3 - Snijders&Rockoxhuis

Keizerstraat

Ooit de straat van de ‘rich & famous’ van Antwerpen, nu in het midden van de studentenbuurt. Enkele huizen uit deze straat werden samengevoegd tot het museum Snijders&Rockoxhuis.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 4 - Vleeshuis

Vleeshuis

Het Vleeshuis werd tussen 1501 en 1504 gebouwd in opdracht van de gilde van de slagers. Hier werden geslachte dieren verkocht. Sinds 2006 huist hier het muziekmuseum Vleeshuis ‘Klank van de stad’. Het toont de evolutie van het (Antwerpse) muziekleven gedurende 800 jaar.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 5 - Steen en Schelde

Schelde

Vanop het Willem Ogierplein heb je een prachtig zicht op Het Steen en de Schelde. De rivier zorgt al eeuwen voor een goede verbinding van de stad met andere havens en de zee.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 6 - Museum Plantin - Moretus

Vrijdagmarkt

Tijdens WOII vernietigde een V-bom vrijwel het hele plein, gelukkig werd het Museum Plantin-Moretus gespaard. Hier huisde de grootste drukkerij ter wereld. Het is nu Unesco-erfgoed.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 7 - Maagdenhuis museum

Maagdenhuis

Het Maagdenhuis bevat de kunstcollectie van het OCMW Antwerpen. Er zijn onder andere werken van Rubens, Jordaens en Van Dyck te zien, maar ook aardewerk. Er is speciale aandacht voor de geschiedenis van de wezen- en vondelingenzorg in Antwerpen.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 8 - Palais de Glace

Palais de Glace

Vorige eeuw bezat Antwerpen een waar ijspaleis. Het was gelegen in de Henri van Heurckstraat, toen nog Gezondheidstraat. Het was een van de locaties van de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 9 - Rubenshuis

Rubenshuis

Rubens heeft het grootste deel van zijn leven in dit huis aan de Wapper gewoond. Als architectuurfan ontwierp hij zelf aanpassingen en toevoegingen aan het oudere gebouw.

Antwerp City Games - Winters Antwerpen - stop 10 - Nello & Patrasche op de Handschoenmarkt

Handschoenmarkt

In het midden van de Handschoenmarkt, voor de kathedraal, ligt het beeld van het duo Nello & Patrasche. De hoofdpersonages uit het boek van Ouida zijn bekend tot aan de andere kant van de wereld.

Winters Antwerpen

Heb je dit digitaal stadsspel nog niet in bezit, via de link hieronder vind je meer informatie en mogelijkheid tot aankoop van deze speurtocht in Antwerpen.